Wat houdt scheurvorming in?

Scheurvorming is een van de meest voorkomende problemen waar wij als bureau mee te maken krijgen. Scheurvorming kan heel diverse oorzaken hebben. Om maar even een voorbeeld te geven: de gemeente Zaanstad legde in 2010 de herbestratingwerkzaamheden stil, nadat was gebleken dat een graafmachine op rupsbanden dusdanige trillingen veroorzaakte dat verschillende panden gingen scheuren.

‘Om herhaling te voorkomen, hebben we de graafmachine van het werk verwijderd’, schrijft de gemeente in een brief aan de omwonenden. Het kwaad was helaas al geschied. De schade in een van de woningen aan de Transvaalstraat was zelfs zo groot, dat de gemeente uit voorzorg stutten heeft laten aanbrengen in keuken en woonkamer.

Dit is een heel extreemvoorbeeld van scheurvorming uiteraard, waarbij de oorzaak heel duidelijk te achterhalen is. Maar wat als de scheurvorming pas later was ingetreden? Had de oorzaak dan ook nog zo gemakkelijk achterhaald kunnen worden?

Wij raden daarom altijd aan direct in actie te komen zodra er scheuren ontstaan. Al zijn het maar haarscheuren. Er kunnen serieuze problemen aan ten grondslag liggen, zoals het verzakken van de fundering, en de voorbode zijn van ernstige scheurvorming.

Ja, ik wil weten wat een schadeonderzoek inhoudt