Wat is de oorzaak van het loslatende voegwerk?

Loskomend_voegwerk_1Onlangs werd vanuit Zuid-Limburg onze hulp ingeroepen. Het betrof een klacht over loskomend voegwerk. Toen ik de foto’s zag van het voegwerk, kreeg ik al een bang vermoeden.

Het gaat om een woning uit 1963, die in de jaren tachtig is uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. Tegelijkertijd zijn toen kunststof kozijnen met isolatieglas geplaatst. In de beglazing waren geen ventilatiestroken opgenomen. Ook is tijdens die werkzaamheden de spouw nageïsoleerd met glaswolvlokken.

In 2005 is het gehele voegwerk vervangen. In 2008 zijn de buitengevels geschilderd met een dampopen systeem. In 2012, vier jaar later, liet een deel van het voegwerk los. Het loskomend voegwerk is direct vervangen en of hersteld, maar inmiddels liet weer een deel van het voegwerk los.

Wat is de oorzaak van het loskomend voegwerk?
De bewoners wilden van een onafhankelijk iemand horen wat de oorzaak kon zijn van het loskomende voegwerk. Het vermoeden dat ik had bij het bekijken van de foto’s werd al snel bevestigd. De oorzaak zat hem in het feit dat het huis het woonvocht niet af kon voeren; anders dan via het metselwerk.

De spouw als ‘ventilator’
In huis wordt veel vocht geproduceerd. Tijdens het koken, douchen en zelfs ook slapen. Een klein deel van het vocht, ook in dit huis in Zuid-Limburg, wordt afgevoerd via de afzuigkap in de keuken en de ventilator in de badkamer. Het restant verdwijnt via het binnenspouwblad en de spouw. En daar nu zat hem in dit geval het probleem.

In een spouw worden standaard ventilatieopeningen aangebracht. Die zaten er ook hier in. Punt echter was dat de spouw tijdens de renovatie is opgevuld met glaswolvlokken. Daardoor kon de spouw zijn functie als ‘ventilator’ niet langer uitvoeren. Het vocht in huis kon alleen nog via het dichte metselwerk naar buiten.

Loskomend_voegwerk_2Het vocht werd opgesloten
Toen in 2008 ook nog eens de gevels werden geschilderd, werd het vocht als het ware opgesloten. Weliswaar was een ademend systeem opgebracht, maar het kon de hoeveelheid vocht eenvoudigweg niet verwerken. Het vocht hoopte zich op in de buitengevels. Bij vorst bevriest het vochtige voegwerk, dat als gevolgd daarvan loslaat. En dat was hier dus ook aan de hand.

Oplossing van het probleem
De enige oplossing was om de gevels te ontdoen van de verflaag en opnieuw ventilatieopeningen aan te brengen in de spouw, zodat het vocht in huis voortaan via de openingen in de spouw het huis uit kan. Een kostbare oplossing. Helaas. Maar onvermijdelijk om het huis weer in een toonbare en gezonde staat terug te brengen.

Dit bericht is geplaatst in Vocht, Voegwerk met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.