Waar komt het vocht boven de kozijnen toch vandaan?

Hoe kan het toch dat bij meerdere patiowoningen van boven de kozijnen water lekte en bleef lekken? Zelfs nadat de aannemer het metselwerk rondom de kozijnen  had vervangen?

De situatie
Een serie patiowoningen die in 2008 is gebouwd; woningen die aan de zijkant via een garage aan elkaar zijn geschakeld en die aan de achterkant met de slaapkamers aan elkaar grenzen. De garage en slaapkamers bestaan uit één bouwlaag en hebben een platdak.

Het probleem
In de eerste winter die volgde, werden de bewoners geconfronteerd met water dat van boven de slaapkamerkozijnen lekte. De aannemer werd erbij gehaald. Die erkende het probleem en besloot het metselwerk rondom de kozijnen te vervangen.

Heel attent. Maar … de kozijnen bleven lekken.

Waarop de aannemer mij er bij haalde, om als onafhankelijk bouwdeskundige een oordeel te vellen over het geschil dat was ontstaan tussen aannemer en bewoners.

Een bezichtiging in een van de woningen, waar de verwarming op de slaapkamer uit stond, leerde dat er inderdaad sprake was van vocht tussen de bovendorpel van het slaapkamerkozijn en de stalen latei. Bij de achterburen, die de verwarming op de slaapkamer wel aan hadden staan, hingen ’s winters de ijspegels zelfs aan het kozijn.

Maar waar kwam dat water vandaan?
De detaillering klopte. En op het eerste oog was het werk overeenkomstig de tekening uitgevoerd.

Het geluk wilde dat de slaapkamer bij de achterburen nog moest worden gestukadoord. Daarop heb ik gevraagd of we de betimmering boven het kozijn mochten demonteren. En daar zat hem ook het euvel: een gedeelte van de isolatie ontbrak.

Het DPC boven het kozijn was ook nog eens te strak aangebracht, waardoor de isolatie in elkaar werd gedrukt. Bovendien bestond de DPC slabbe uit minimaal drie stukken die slecht op elkaar aansloten.

Gevolg: condensvorming, waarbij het water via de bovenzijde van de kozijnen een uitweg zocht.

De zaak werd prima opgelost.
De aannemer accepteerde zijn tekortkoming in deze. Hij liet het geheel afpellen tot op het binnenspouwblad, liet de isolatie en DPC netjes aanbrengen en de gevel weer herstellen.

Probleem opgelost.

Dit bericht is geplaatst in Vocht met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.