Knallende en krakende dakplaten kwamen tot de jaren tachtig eigenlijk niet voor. Tot die tijd werd met materialen gebouwd die niet gevoelig waren voor invloeden van het weer. In de jaren tachtig werden de sandwich dakplaten uitgevonden. Die waren gemakkelijk te verwerken en werden dus direct op grote schaal toegepast in de bouw. Nog steeds, zij het sporadisch nog. Want sandwichplaten hebben als reëel risico dat ze kunnen gaan ‘werken’. En dat leidt helaas niet zelden tot het hinderlijke knallen en kraken van het dak.
Wat is het probleem met knallende en krakende dakplaten?
Een huis maakt altijd geluid. Elk huis doet dat. Vraag is: waar ligt de grens van het acceptabele en toegestane? Want het knallen en kraken van uw dak kan zo hard zijn dat het voor veel mensen een serieus probleem is. Misschien voor u ook wel. Er zijn genoeg ‘cases’ bekend van mensen die slapeloze nachten hadden. Of nog erger: die met frustratie, stress of andere gezondheidsklachten kregen te maken. En het probleem is: het knallen en kraken stopt niet als er geen actie wordt ondernomen.
Wat is de oorzaak van knallende en krakende dakplaten?
Het probleem doet zich vooral in de zomer voor, bij relatief warme temperaturen. Overdag warmt het dak op. ’s Nachts koelt het dan weer af. Het zijn die constante temperatuurwisselingen waardoor het dak gaat ‘werken’. In het ergste geval – als ook de luchtvochtigheid nog eens relatief hoog is – veroorzaakt dat het knallen en kraken van dakplaten.
Wat kun je tegen het knallen en kraken doen?
Het probleem zit hem puur in de dakplaten. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Dat hangt ook af van de manier waarop de dakplaten zijn bevestigd. In het uiterste geval dienen de dakplaten vervangen te worden om van de hinder af te zijn. Dat is per definitie een kostbare klus. En dan is de vraag: wie draait er voor de kosten op? Daar zijn door de rechter al verschillende uitspraken over gedaan. Daar valt hier geen eenduidig oordeel over te geven. Vaak hangt die schuldvraag van verschillende factoren af, bijvoorbeeld of het knallen en kraken als verborgen gebrek was gemeld toen u het huis kocht.
Wat kunnen wij als Abelen Bouwadvies hierin voor u betekenen?
Heeft u zelf last van knallende of krakende daken? Weet dan in ieder geval dat u niet de enige bent en vaak in uw recht staat als het gaat om het eisen van een vergoeding. Neem gerust vrijblijvend contact op met ons. Wij kunnen vaak telefonisch al de eerste prangende vragen beantwoorden.
Wat is de volgende stap?
Ook dat kunnen we telefonisch al met u doornemen. Dat kan bijvoorbeeld een meting zijn, waarbij met speciale apparatuur wordt gemeten hoeveel geluidshinder (gemeten in decibel) het kraken en knallen gemiddeld geeft. Dat meten besteden wij uit aan partners. Op basis van de pieken die zijn gemeten, maken wij dan een bouwkundig rapport. Dat rapport, dat officieel wordt erkend, is uw munitie om onderbouwd vervolgstappen te kunnen zetten richting uw aannemer, makelaar of degene van wie u het huis kocht.