Help, er staat regenwater op de vensterbank!

Regenwater_op_vensterbank_2Het is een probleem dat mij de afgelopen jaren vaker werd voorgelegd en waarmee ik ook nu tijdens een inspectie van een bedrijfsverzamelgebouw werd geconfronteerd: hoe kan het dat er na een regenbui binnen water op de vensterbanken komt te liggen?

Het probleem van water op de vensterbanken deed zich al langer voor. De gebouwbeheerder had nog wel een loodgieter de dakranden boven de lekkageplekken opnieuw laten afplakken, maar zonder resultaat. Zo gaf hij te kennen. En dat begreep ik ook wel. Daar zat namelijk niet de oorzaak van het vochtprobleem.

Ruiten op stelblokjes
De gevelopeningen hadden houten kozijnen, die dekkend waren geschilderd. In de kozijnen zat isolatieglas, dat van binnenuit in een droog beglazingssysteem was geplaatst (binnenbeglazing). Dat plaatsen gaat als volgt: de ruiten worden op stelblokjes geplaatst, waarna de glassponning en de glaslatten worden voorzien van een band waarmee de ruiten worden opgesloten. De ruimte rondom de ruiten blijft zo vrij, waardoor het glas kan ‘werken’. Na het plaatsen van het glas wordt de ruimte tussen de band en de bovenkant van de glaslatten dicht gekit.

Regenwater_op_vensterbankDe oorzaak van de lekkage
Het buitenschilderwerk bleek in een zeer slechte staat te zijn. Bovendien  was het kitwerk plaatselijk gescheurd en losgetrokken. En daar zat de oorzaak van het regenwater op de vensterbanken: omdat de kit en het schilderwerk slecht aansluiten op het glas, komt er water achter de kit, zakt tussen het bandje door en verdwijnt het regenwater in een loze ruimte onder het glas.

Het regenwater zoekt vervolgens een uitweg en komt via de hoekverbinding van de glaslatten of open naden naar buiten. Inderdaad: tot op de vensterbank.

Hoe voorkom je regenwater op de vensterbank?
Besteed bij onderhoud van de kozijnen niet alleen aandacht aan het schilderwerk, maar ook aan de kitvoegen. De kit kan namelijk na verloop van tijd uitdrogen, waardoor deze niet meer doet wat hij moet doen: afsluiten. Zorg sowieso dat het schilderwerk tot op het glas reikt en dat kitwerk ook echt volledig afdekt. Anders ontstaan leemtes. En water weet die maar al te goed te vinden …

Geplaatst in Vocht | Getagged , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Help, er staat regenwater op de vensterbank!

Wat is de oorzaak van het loslatende voegwerk?

Loskomend_voegwerk_1Onlangs werd vanuit Zuid-Limburg onze hulp ingeroepen. Het betrof een klacht over loskomend voegwerk. Toen ik de foto’s zag van het voegwerk, kreeg ik al een bang vermoeden.

Het gaat om een woning uit 1963, die in de jaren tachtig is uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. Tegelijkertijd zijn toen kunststof kozijnen met isolatieglas geplaatst. In de beglazing waren geen ventilatiestroken opgenomen. Ook is tijdens die werkzaamheden de spouw nageïsoleerd met glaswolvlokken.

In 2005 is het gehele voegwerk vervangen. In 2008 zijn de buitengevels geschilderd met een dampopen systeem. In 2012, vier jaar later, liet een deel van het voegwerk los. Het loskomend voegwerk is direct vervangen en of hersteld, maar inmiddels liet weer een deel van het voegwerk los.

Wat is de oorzaak van het loskomend voegwerk?
De bewoners wilden van een onafhankelijk iemand horen wat de oorzaak kon zijn van het loskomende voegwerk. Het vermoeden dat ik had bij het bekijken van de foto’s werd al snel bevestigd. De oorzaak zat hem in het feit dat het huis het woonvocht niet af kon voeren; anders dan via het metselwerk.

De spouw als ‘ventilator’
In huis wordt veel vocht geproduceerd. Tijdens het koken, douchen en zelfs ook slapen. Een klein deel van het vocht, ook in dit huis in Zuid-Limburg, wordt afgevoerd via de afzuigkap in de keuken en de ventilator in de badkamer. Het restant verdwijnt via het binnenspouwblad en de spouw. En daar nu zat hem in dit geval het probleem.

In een spouw worden standaard ventilatieopeningen aangebracht. Die zaten er ook hier in. Punt echter was dat de spouw tijdens de renovatie is opgevuld met glaswolvlokken. Daardoor kon de spouw zijn functie als ‘ventilator’ niet langer uitvoeren. Het vocht in huis kon alleen nog via het dichte metselwerk naar buiten.

Loskomend_voegwerk_2Het vocht werd opgesloten
Toen in 2008 ook nog eens de gevels werden geschilderd, werd het vocht als het ware opgesloten. Weliswaar was een ademend systeem opgebracht, maar het kon de hoeveelheid vocht eenvoudigweg niet verwerken. Het vocht hoopte zich op in de buitengevels. Bij vorst bevriest het vochtige voegwerk, dat als gevolgd daarvan loslaat. En dat was hier dus ook aan de hand.

Oplossing van het probleem
De enige oplossing was om de gevels te ontdoen van de verflaag en opnieuw ventilatieopeningen aan te brengen in de spouw, zodat het vocht in huis voortaan via de openingen in de spouw het huis uit kan. Een kostbare oplossing. Helaas. Maar onvermijdelijk om het huis weer in een toonbare en gezonde staat terug te brengen.

Geplaatst in Vocht, Voegwerk | Getagged , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Wat is de oorzaak van het loslatende voegwerk?

Waar komen die donkere plekken in de badkamervloeren vandaan?

donkere_plek_badkamervloerIn een appartementencomplex met 2 maal 6 appartementen ontstonden donkere plekken onder de kunstharsvoeren in de badkamer. De eigenaar van het complex schakelde mij in als bouwpatholoog.

Kunstharsvloeren zijn hygiënische vloeren, ook vanwege het feit dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Een vloer die veelal in industriële omgevingen wordt toegepast, maar steeds vaker ook in particuliere. Zoals in dit appartementencomplex dus.

Omwille van de hygiëne en het gemak,waren de doucheruimtes in de 12 appartementen afgewerkt met een kunstharsvloer. De vloer is vervolgens zo’n 8 cm tegen de wand omhoog gezet, als een soort van holle plint.

Lees verder

Geplaatst in Vocht | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Waar komen die donkere plekken in de badkamervloeren vandaan?

Waarom laat de vloerbedekking los?

Vloerbedekking_laat_losIn een nog niet zo lang geleden opgeleverde huisvesting voor gehandicapten liet de vloerbedekking in de gang los als gevolg van te veel vocht in de vloer. Dat zorgde voor serieuze problemen, omdat rolstoelers zich nauwelijks nog door de gang voort konden bewegen. Maar waar zat nu de oorzaak van het probleem?

Die zit hem in de aangrenzende bestrating, zo oordeelde de aannemer. Die zou te hoog liggen. Omdat de stichting die de huisvesting beheert zelf de vloerbedekking had gelegd, was zij zelf ook verantwoordelijk voor het aanpakken van de oorzaak. En dus werd opdracht gegeven om de bestrating te verlagen.

Maar helaas: de vochtproblemen waren daarmee niet verholpen.

Lees verder

Geplaatst in Vocht | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Waarom laat de vloerbedekking los?

Het probleem van afval in de kruipruimte

Bij mijn inspecties van kruipruimten, valt mij vaak op dat de isolatie onder de systeemvloer van de begane grond is beschadigd en dat er afval ligt in de vorm van beton en isolatiemateriaal. Dat kan vervelende gevolgen hebben en is gemakkelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat de beschadiging?
De isolatie bestaat vaak uit een dikke laag EPS die tegen de betonnen systeemvloer is bevestigd. Bij het aanbrengen van leidingwerk moet niet zelden een gat in het beton worden geboord. Dat gebeurt dan met een kernboor.

Lees verder

Geplaatst in Isolatie | Getagged , , , , | 586 reacties

Voegwerk voldeed niet aan eisen

Onlangs werd ik verzocht om te komen kijken bij een nieuw gebouwde villa. De villa was bijna gereed voor bewoning. De opdrachtgever was echter niet tevreden met het opgeleverde voegwerk en vroeg mij om daar als onafhankelijk bouwadviseur naar te kijken.

In het bestek was het volgende beschreven:

  • Metselwerk: het metselwerk moet zonder stootvoegen worden uitgevoerd.
  • Voegwerk: Geen voegwerk. De lintvoeg wordt 10 mm uitgekrabd.

Lees verder

Geplaatst in Voegwerk | Getagged , , , , , , , | 495 reacties

Waar komt het vocht boven de kozijnen toch vandaan?

Hoe kan het toch dat bij meerdere patiowoningen van boven de kozijnen water lekte en bleef lekken? Zelfs nadat de aannemer het metselwerk rondom de kozijnen  had vervangen?

De situatie
Een serie patiowoningen die in 2008 is gebouwd; woningen die aan de zijkant via een garage aan elkaar zijn geschakeld en die aan de achterkant met de slaapkamers aan elkaar grenzen. De garage en slaapkamers bestaan uit één bouwlaag en hebben een platdak.

Lees verder

Geplaatst in Vocht | Getagged , , , , , , , | 284 reacties

Het stucwerk van de buitengevel ging scheuren

Opnieuw een probleem met scheurvorming in een appartementencomplex. Nu echter werd ik ingeschakeld om een scheur in de buitengevel te beoordelen.

Wat is het probleem?
De gestukadoorde buitenmuren van een appartementencomplex vertonen scheuren en plaatselijk ook craquelé. Voor degenen die niet direct weten wat craquelé is: dat zijn kleine scheurtjes in bouwmaterialen.

Lees verder

Geplaatst in Scheurvorming | Getagged , , , , , , , , | 403 reacties

Wat veroorzaakte de scheurvorming in de binnenmuur?

Zonder enige regelmaat zal ik hier cases plaatsen. Dat wil zeggen: problemen die ik in de praktijk tegenkom. De case die ik in dit bericht beschrijf, betreft een recent probleem met scheurvorming in een appartement in Uden. 

Wat is het probleem?
Het appartement is pas 3,5 jaar oud. Al vrij snel na oplevering (ruim 2 jaar geleden), ging de muur tussen de keuken en slaapkamer scheuren vertonen.

Lees verder

Geplaatst in Scheurvorming | Getagged , , , , , | 305 reacties

Nieuwe website online

De vorige website was nog niet eens zo oud: een kleine twee jaar. De wereld is echter in die twee jaar tijd enorm veranderd. En dan heb ik het vooral over de wereld van internet. Die wereld is gericht op vindbaarheid, actualiteit, gemak en vooral ook: interactie. Met de nieuwe website springen we daar op in.

Doel van de site is enerzijds een duidelijk profiel geven van ons bureau. U moet snel een compleet beeld van ons bedrijf kunnen krijgen. En vooral van wat wij voor u kunnen betekenen.

Anderzijds moet de site een vergaarbak worden van nieuws en wetenswaardigheden die wij bij het uitvoeren van ons vak tegenkomen. Niet met de pretentie om volledig te zijn, wel met het doel om dieper inzicht te geven in waar wij ons mee bezighouden en hoe wij daar eventueel ook voor u een rol in kunnen spelen.

En daarmee hebben wij het eerste bericht geplaatst. Dat er nog maar heel veel mogen volgen ;-)

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , | 295 reacties