Waar komen die donkere plekken in de badkamervloeren vandaan?

donkere_plek_badkamervloerIn een appartementencomplex met 2 maal 6 appartementen ontstonden donkere plekken onder de kunstharsvoeren in de badkamer. De eigenaar van het complex schakelde mij in als bouwpatholoog.

Kunstharsvloeren zijn hygiënische vloeren, ook vanwege het feit dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Een vloer die veelal in industriële omgevingen wordt toegepast, maar steeds vaker ook in particuliere. Zoals in dit appartementencomplex dus.

Omwille van de hygiëne en het gemak,waren de doucheruimtes in de 12 appartementen afgewerkt met een kunstharsvloer. De vloer is vervolgens zo’n 8 cm tegen de wand omhoog gezet, als een soort van holle plint.

De eigenaar had mij ingeschakeld vanwege donkere vlekken onder de kunststof vloeren.

De oorzaak was snel achterhaald.

holle_plint_badkamerDe wanden waren namelijk bekleed met keramische tegels van 15 x 15 cm. De aansluiting van de kunstharsplint op de wandtegels was volgewassen met voegenmortel. Maar daar zat hem juist het probleem. Want de wandtegels en de plint raakten elkaar op sommige plaatsen, waardoor de voeg niet helemaal volgewassen is kunnen worden.

Soms kwam de kunststof door het tegelvlak, waardoor een barrière ontstond.

Wat gebeurt er dan?

Bij het douchen ontstaat veel waterdruk op de wanden. Vanwege de niet volgewassen voegen en de barrières kan het douchewater relatief gemakkelijk naar binnendringen. Het vocht trekt in de achter- en onderconstructie. En dat veroorzaakt de donkere vlekken onder de kunststof vloeren.

Hoe is het probleem opgelost?

We hebben geadviseerd de vloeren eerst te laten drogen, daarna de voegen tussen de tegels en de kunststof plint open te snijden (met een slijptol) en deze te vullen met plastisch blijvende kit in de kleur van de wandtegels.

Dit bericht is geplaatst in Vocht met de tags , , , . Bookmark de permalink.