Waarom laat de vloerbedekking los?

Vloerbedekking_laat_losIn een nog niet zo lang geleden opgeleverde huisvesting voor gehandicapten liet de vloerbedekking in de gang los als gevolg van te veel vocht in de vloer. Dat zorgde voor serieuze problemen, omdat rolstoelers zich nauwelijks nog door de gang voort konden bewegen. Maar waar zat nu de oorzaak van het probleem?

Die zit hem in de aangrenzende bestrating, zo oordeelde de aannemer. Die zou te hoog liggen. Omdat de stichting die de huisvesting beheert zelf de vloerbedekking had gelegd, was zij zelf ook verantwoordelijk voor het aanpakken van de oorzaak. En dus werd opdracht gegeven om de bestrating te verlagen.

Maar helaas: de vochtproblemen waren daarmee niet verholpen.

Sterker nog: de problemen verergerden zich. Steeds meer vloerbedekking liet los. Omdat veel bewoners zich middels een scootmobiel of rolstoel voortbewegen, had de vloer het al zwaar te verduren. Nu grote delen los kwamen te liggen, veranderde de vloer steeds sterker in een slagveld. Grote stukken vloer waren zelfs niet meer bedekt met vloerbedekking.

Niet fraai voor een nieuw gebouw. Maar vooral ook: niet handig. En dan druk ik me even heel zwak uit.

Zoekende naar een bouwpatholoog, kwam de stichting in contact met mij.

VloerconstructieNa de meest voor de hand liggende oorzaken te hebben geëlimineerd, heb ik de kruipruimtes onder de woningen onderzocht. Al snel bleek dat daar de boosdoener zat.

In de doucheruimte die tegen de gang aan lag, bevindt zich een leidingkoker met daarin de standleiding van de riolering. Onder de vloer buigt de riolering haaks af naar buiten.

Volgens het bestek moesten de leidingkokers bij de aansluiting met de vloer dicht zijn. Dat was hier echter niet het geval. Daardoor hing de riolering ‘vrij’.

Zodra het toilet op de eerste verdieping werd doorgespoeld, kwam de waterkolom met kracht op de haakse aansluiting uit. Die was daar natuurlijk niet tegen bestand. Daardoor is de verbinding los komen te zitten en heeft het water via de gehele leidingkoker zijn weg naar beneden gezocht. Als gevolg daar weer van is onderliggende constructie verzadigd geraakt met het toiletwater, wat er voor heeft gezorgd dat vloerbedekking los is gaan laten.

De leidingen zijn alsnog volgens bestek aangesloten. De stichting heeft de vloeren laten drogen en er is nieuwe vloerbedekking gelegd. Om uitzakken te voorkomen, heb ik nog het advies gegeven de de standleidingen te beugelen.

De bewoners hebben eindelijk hun rolstoelvriendelijke gang.

 

Dit bericht is geplaatst in Vocht met de tags , , , . Bookmark de permalink.