Het probleem van afval in de kruipruimte

Bij mijn inspecties van kruipruimten, valt mij vaak op dat de isolatie onder de systeemvloer van de begane grond is beschadigd en dat er afval ligt in de vorm van beton en isolatiemateriaal. Dat kan vervelende gevolgen hebben en is gemakkelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat de beschadiging?
De isolatie bestaat vaak uit een dikke laag EPS die tegen de betonnen systeemvloer is bevestigd. Bij het aanbrengen van leidingwerk moet niet zelden een gat in het beton worden geboord. Dat gebeurt dan met een kernboor.

Omdat het EPS aan de betonnen kern blijft plakken, kan de kern niet naar boven toe worden uitgenomen. Daarom wordt deze vaak met grote kracht de kruipruimte in geponst. Als gevolg daarvan breekt een kegel uit de vloerisolatie. Die komt samen met de betonnen kern in de kruipruimte terecht.

Wat zijn de consequenties?
De nadelige gevolgen liggen eigenlijk voor de hand:

  1. De isolatiewaarde van de vloer loopt terug
  2. In de kruipruimte ligt nu nestmateriaal voor ongedierte.

Hoe voorkom je dit probleem?
Aan de werkwijze zelf kun je niet veel veranderen. De leidinggaten moeten nu eenmaal worden gemaakt en de kernen kunnen niet altijd worden opgehaald. Als zich een beschadiging heeft voorgedaan, zorg dan deze wordt aangeheeld en dat afval uit de kruipruimte wordt verwijderd. Een kleine moeite, die veel leed en onkosten kan voorkomen.

 

Dit bericht is geplaatst in Isolatie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.