Het stucwerk van de buitengevel ging scheuren

Opnieuw een probleem met scheurvorming in een appartementencomplex. Nu echter werd ik ingeschakeld om een scheur in de buitengevel te beoordelen.

Wat is het probleem?
De gestukadoorde buitenmuren van een appartementencomplex vertonen scheuren en plaatselijk ook craquelé. Voor degenen die niet direct weten wat craquelé is: dat zijn kleine scheurtjes in bouwmaterialen.

De aannemer oordeelde dat het metselwerk te nat moest zijn geweest toen het werd aangebracht. En dat dit de scheurvorming moest hebben veroorzaakt. Hij bood aan het stucwerk opnieuw aan te brengen. Mij werd gevraagd om een second opinion te geven.

De analyse
Woonvocht – afkomstig van koken, slapen, baden, enz. – wordt door de muren opgenomen en via de spouw naar buiten afgevoerd. Ik constateerde dat de muur zijn vocht niet kwijt kon. Dat kwam omdat de spouw onvoldoende werd geventileerd. Voor een goede ventilatie is het noodzakelijk om voldoende open stootvoegen te houden. Slechts onder de dakrand waren, op regelmatige afstand, open voegen aanwezig. Maar: deze ontluchten slechts en ventileren niet.

Opnieuw stukadoren zou op den duur hetzelfde probleem veroorzaken. Het metselwerk neemt het vocht op en kan het vervolgens niet kwijt. Het metselwerk en het stucwerk raken op een gegeven moment verzadigd. Een nachtvorstje en je hebt waarschijnlijk opnieuw scheuren in de muur.

Het is overigens best mogelijk dat er open voegen aanwezig waren, maar dat deze door de stukadoor zijn weggesmeerd en deze later niet meer heeft kunnen terugvinden.

De oplossing
Zorg eerst dat de spouw voldoende wordt geventileerd. Open voegen moeten altijd boven het maaiveld, onder dakranden en boven en onder gevelkozijnen aanwezig zijn. En ga dan inderdaad de muren opnieuw stukadoren, waarbij je uiteraard moet zorgen dat de muurverf voldoende dampdoorlatend is.

Dit bericht is geplaatst in Scheurvorming met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.