Wat veroorzaakte de scheurvorming in de binnenmuur?

Zonder enige regelmaat zal ik hier cases plaatsen. Dat wil zeggen: problemen die ik in de praktijk tegenkom. De case die ik in dit bericht beschrijf, betreft een recent probleem met scheurvorming in een appartement in Uden. 

Wat is het probleem?
Het appartement is pas 3,5 jaar oud. Al vrij snel na oplevering (ruim 2 jaar geleden), ging de muur tussen de keuken en slaapkamer scheuren vertonen.

De aannemer had al toegezegd de scheuren te zullen repareren, maar de familie wenste toch graag een second opinion over wat de scheuren nu precies veroorzaakte. Om ook gegarandeerd te voorkomen dat ze over een jaar weer met hetzelfde probleem te maken zouden hebben.

De constructie
Ik zag al snel dat de oorzaak van de scheurvorming in de vloer zat. Dat was namelijk een breedplaatvloer (ook wel: bekistingsvloer genoemd). Hiermee kunnen grote overspanningen worden gemaakt, waardoor een vrijere indeling mogelijk is.

Een breedplaatvloer is een vrijdragende systeemvloer, waarop de druklaag en afwerkvloer worden aangebracht. De druklaag vormt samen met de bekistingvloer de vloerconstructie. Hoe groter de overspanning, hoe groter de doorbuiging. De mate waarin de constructie zal doorbuigen is vooraf berekend.

Wat is er gebeurd?
Het aanbrengen van de druklaag gebeurt zodra de breedplaatvloer is gestut met stempels. Deze stempels blijven minstens drie weken staan. Dat is de tijd die de vloerconstructie  nodig heeft om zijn sterkte te bereiken. Daarna kan de vloer het eigen gewicht en de daarop komende muren ook zonder stempels dragen.

Om geen tijd te verliezen (drie weken wachten) wordt wel alvast begonnen met het plaatsen van de wanden op de vloer. Nadat de vloer is uitgehard en op sterkte is, worden de stempels weggehaald.

Pas nadat de stempels zijn weggehaald, kan de vloerconstructie gaan doorbuigen en zich definitief gaan zetten. In het appartement in Uden is de doorbuiging te groot geweest. Als gevolg daarvan zijn de muren gaan ‘hangen’, met als resultaat: scheurvorming.

De oplossing
De eigenaren van het appartement hoeven niet bang te zijn dat de scheurvorming zich opnieuw voor zal doen als de aannemer de nieuwe binnenmuur heeft geplaatst. De vloer heeft zijn maximale doorbuiging immers gehad.

Dit bericht is geplaatst in Scheurvorming met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.